Είμαστε πλέον στην καρδιά του καλοκαιριού και όλοι επιδιώκουμε να ξεφύγουμε από την καθημερινή ρουτίνα , με προορισμό την αγαπημένη μας θαλασσίτσα .Πέρα όμως από την ηρεμία και την γαλήνη που μας προσφέρει ένας freddo με θέα τα καταγάλανα νερά , η θάλασσα έχει πολλά θεραπευτικά οφέλη τα οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε χωρίς να σπαταλήσουμε πολύ χρόνο και κόπο . Το κύριο πλεονέκτημα της άσκησης στο νερό είναι ότι προσφέρει αντίσταση σε όλες τις κατευθύνσεις ( σε αντίθεση με τις ασκήσεις εδάφους που δουλεύουμε κόντρα στη βαρύτητα ) απορροφώντας ταυτόχρονα τους κραδασμούς ενώ με την βοήθεια της άνωσης οι κινήσεις των άκρων και της σπονδυλικής στήλης γίνονται εύκολα , ελεύθερα και κυρίως χωρίς φόρτιση , γεγονός που βοηθά σε μέγιστο βαθμό στην αποφυγή τραυματισμών .Τα θεραπευτικά οφέλη λοιπόν που μας προσφέρει το νερό είναι τα εξής :
1. Προάγει τη μυϊκή χαλάρωση
2. Μειώνει την ευαισθησία στον πόνο
3. Μειώνει το μυϊκό σπασμό και την σπαστικότητα
4. Αυξάνει τη μυϊκή δύναμη και αντοχή στις περιπτώσεις υπερβολικής αδυναμίας.
5. Αυξάνει την ευκολία κίνησης της άρθρωσης βελτιώνοντας και διατηρώντας την τροχιά των δύσκαμπτων αρθρώσεων.
6. Ειδικές θεραπευτικές ασκήσεις μπορούν να ξεκινήσουν πιο γρήγορα επισπεύδοντας τον χρόνο της αποκατάστασης και προλαμβάνοντας επιπλοκές.
7. Μειώνει τις βαρυτικές δυνάμεις (πολύ χρήσιμο στην αρχική κινητοποίηση).
8. Βελτιώνει την κιναισθησία του σώματος και την σταθερότητα του κορμού.
9. Βοηθά στην απόκτηση της ισορροπίας και βελτιώνει την νευρομυική συναρμογή διευκολύνοντας την λειτουργική αποκατάσταση και ανεξαρτητοποίηση του ασθενούς.
10. Βελτιώνει την περιφερική και λεμφική κυκλοφορία συμβάλλοντας έτσι στην απορρόφηση οιδημάτων και αιματωμάτων.
Η γκάμα των ατόμων που μπορούν να κάνουν ασκήσεις στη θάλασσα είναι μεγάλη . Σοβαρές περιπτώσεις όπως καρδιοαναπνευστικές παθήσεις , εγκεφαλικά επεισόδια , πολλαπλή σκλήρυνση , εγκεφαλική παράλυση κ.α, αλλά και άνθρωποι με απλά προβλήματα οσφυαλγίας , αυχεναλγίας ή κακώσεων σπονδυλικής στήλης , άτομα με αρθρίτιδες ( οστεορθρίτιδα , ρευματοειδή αρθρίτιδα κλπ ) , αθλητές με μυοσκελετικές κακώσεις , μετεγχειρητικές καταστάσεις ή ακόμα και πρόληψη τραυματισμών από υψηλές επιβαρύνσεις σε ασκήσεις εδάφους , μπορούν να βρουν μεγάλη ανακούφιση και βελτίωση στο νερό . Και για να μην ξεχνιόμαστε ,με τις ασκήσεις στη θάλασσα πετυχαίνουμε πολλές καύσεις αλλά και μεγάλη κατανάλωση θερμίδων , επειδή όλοι λίγο πολύ ενδιαφερόμαστε για την εμφάνιση μας κυρίως αυτή την εποχή .