Πολλές φορές έπειτα από βήχα, φτέρνισμα ή έντονο γέλιο , παρατηρείται απώλεια ούρων, φαινόμενο συχνό συνήθως στις γυναίκες και κυρίως στις νέες μητέρες . Η συνηθέστερη αιτία είναι η χαλάρωση των μυών του πυελικού εδάφους, οι οποίες δημιουργούν διαταραχές στην περιοχή (γνωστές στην ιατρική ως Σύνδρομο Δυσλειτουργίας Πυελικού Εδάφους).

  Το πυελικό έδαφος είναι μία πολύ σύνθετη μυοσκελετική δομή η οποία περιλαμβάνει οστά, συνδέσμους, περιτονίες και μύες. Οι μύες του πυελικού εδάφους εκτείνονται από την ηβική σύμφυση έως τον κόκκυγα, δρουν κατά την ούρηση, την αφόδευση και την συνουσία και συγκρατούν στην θέση τους την ουροδόχο κύστη, τα έντερα και την μήτρα. Σε περίπτωση χαλάρωσης των μυών αυτών δημιουργούνται προβλήματα στη στήριξη των οργάνων αλλά και στις λειτουργίες που επιτελούν με επακόλουθο την ακράτεια ή ακόμα και την πρόπτωση των πυελικών οργάνων. Βασικοί προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η εγκυμοσύνη, ο τραυματισμός κατά τον τοκετό, η υποτονία μυών ή συνδέσμων της περιοχής, η εμμηνόπαυση καθώς και διάφορες γυναικολογικές επεμβάσεις . Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως η σωστή αποκατάσταση των μυών του πυελικού εδάφους μπορεί να δώσει λύση στην ακράτεια με την φυσικοθεραπεία να κατέχει πρωτεύοντα ρόλο .

  Η παρέμβαση από έναν εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον ουρολόγο και τον γυναικολόγο και επικεντρώνεται στην αξιολόγηση και επανεκπαίδευση των μυών της περιοχής . Βασικοί στόχοι του προγράμματος αποκατάστασης είναι η ενδυνάμωση και η αύξηση της ελαστικότητας των μυών της πυέλου με ταυτόχρονη χαλάρωση όσων βρίσκονται σε σπασμό και η εκπαίδευση του ασθενή στην εκτέλεση ασκήσεων που προσομοιάζουν τις λειτουργίες της ούρησης και την αφόδευσης. Επίσης στοχεύει στην διάσπαση του ουλώδη ιστού και των συμφύσεων που μπορεί να δημιουργήθηκαν από τον τοκετό καθώς και στην εξάλειψη πιθανού πόνου. Αν και η ακράτεια είναι ένα κοινό πρόβλημα για τις γυναίκες (μελέτες έδειξαν πως τέσσερις στις δέκα μπορεί να το εμφανίσουν), εντούτοις είτε από άγνοια είτε από ντροπή αποφεύγουν να απευθυνθούν σε ειδικούς και περιορίζονται σε ημίμετρα αυξάνοντας τον κίνδυνο για περαιτέρω προβλήματα. Η σωστή αντιμετώπιση πέρα από λύση στο πρόβλημα αυξάνει την αυτοπεποίθηση των γυναικών προσφέροντας εκ νέου μια καθημερινότητα με πολύ βελτιωμένη ποιότητα ζωής .