Καθημερινές απορίες για την οσφυαλγία

Ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα το οποίο τώρα που ο καιρός δροσίζει σιγά – σιγά , μπορεί να είναι ακόμα πιο συχνό είναι ο πόνος στην μέση , κοινώς οσφυαλγία .

 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ;

Με τον όρο οσφυαλγία εννοούμε ένα σύμπτωμα που χαρακτηρίζεται από επώδυνη αίσθηση στην περιοχή της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και μπορεί να ποικίλει τόσο σε διάρκεια όσο και σε ένταση.

ΠΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ;

Το 80 % του πληθυσμού έχει παρουσιάσει ή θα βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του οσφυαλγία .Συνήθως οφείλεται σε μυϊκό σπασμό λόγω κακής στάσης του σώματος ή απότομης κίνησης σε συνδυασμό με εναλλαγή θερμού – ψυχρού περιβάλλοντος . Μπορεί όμως να οφείλεται και σε άλλα αίτια ( δισκοπάθεια , δισκοκήλη , σπονδυλοαρθρίτιδακλπ ) .

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΝΑΩ ;

¨ Εκεί που πονάτε λιγότερο ¨  θα σας απαντήσουν όλοι οι ειδικοί . Μόνοι σας θα βρείτε ποια στάση σας ανακουφίζει περισσότερο αν και συνήθως η εμβρυϊκή στάση ή ανάσκελα με τα πόδια μαζεμένα και μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα είναι αυτές που ανακουφίζουν περισσότερο .

ΝΑ ΤΡΕΞΩ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ;

Εάν η ενόχληση επιμένει ή αντανακλά στο πόδι ναι . Μην νομίζετε πως η θερμοφόρα ή κάποιο άλλο ζεστό επίθεμα θα σας ανακουφίσει απαραίτητα γιατί είναι πολύ πιθανό να σας κάνει χειρότερα . Σε κάθε περίπτωση μην ¨ κάνετε τον ειδικό ¨ . Ο ορθοπεδικός είναι αυτός που θα σας κάνει την διάγνωση και θα σας παραπέμψει για τα περαιτέρω ( ακτινογραφίες , φυσικοθεραπεία , φαρμακευτική αγωγή ) .

ΠΟΤΕ ΝΑ ΚΑΝΩ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ;

Η φυσικοθεραπεία είναι πολύ σημαντική τόσο στην οξεία φάση όπου με αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη μέσα (κυρίως με την βοήθεια του TECAR) θα επιφέρει χαλάρωση των μυών και ανακούφιση από τον πόνο , όσο και αργότερα με κινησιοθεραπεία και ασκήσεις ενδυνάμωσης της περιοχής . Μεγάλη βοήθεια προσφέρει επίσης μία σειρά φυσικοθεραπειών μία με δύο φορές το χρόνο ( συνήθως φθινόπωρο – άνοιξη ) με μορφή πρόληψης και συντήρησης της περιοχής ασχέτως αν υπάρχει ενόχληση τη δεδομένη στιγμή .

ΝΑ ΦΟΡΕΣΩ ΖΩΝΗ ΟΣΦΥΟΣ ;

Η ζώνη σταθεροποιεί την σπονδυλική στήλη και μειώνει την κινητικότητα της δίνοντας μια αίσθηση ανακούφισης . Το κακό όμως είναι ότι έτσι αδρανοποιούνται οι ραχιαίοι και κοιλιακοί μυς που είναι απαραίτητοι για την σταθεροποίηση της μέσης , άρα λοιπόν όσο λιγότερο χρησιμοποιούμε τη ζώνη τόσο το καλύτερο .

 ΠΟΙΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ;

Η ενδυνάμωση των κοιλιακών και των ραχιαίων είναι το Α και το Ω στην μείωση της συχνότητας και της έντασης των επεισοδίων οσφυαλγίας . Προσοχή όμως : η επιλογή , ο τρόπος και η συχνότητα των ασκήσεων θα πρέπει να καθοριστούν από τον φυσικοθεραπευτή που έχει ασχοληθεί με το πρόβλημα σας και θα παρακολουθεί την εξέλιξη σας γιατί ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και το ανεξέλεγκτο ασκησιολόγιο πολύ εύκολα θα επιφέρει τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης .Ιδανική άσκηση τέλος για περιπτώσεις οσφυαλγίας θεωρείται το κολύμπι καθώς συμβάλει στην ενδυνάμωση του κορμού χωρίς να επιβαρύνει καθόλου την σπονδυλική στήλη .