Ψύξη, ο μπελάς του καλοκαιριού

  Αρχική/Το Φυσικοθεραπευτήριο/Άρθρα και Συμβουλές/Ψύξη, ο μπελάς του καλοκαιριού

Ψύξη, ο μπελάς του καλοκαιριού

Πόσες φορές άραγε δεν έχουμε βιώσει οι ίδιοι ή έχουμε ακούσει μόνο ( οι πιο τυχεροί ) από φίλους και γνωστούς ότι υποφέρουν από ¨ψύξη ¨ .

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΞΗ
     Η ψύξη λοιπόν ( μυϊκός σπασμός επιστημονικά ) δεν είναι τίποτα άλλο από μία παρατεταμένη μυϊκή σύσπαση συνήθως στην πλάτη και τον αυχένα και λιγότερο συχνά στην μέση ή στο πρόσωπο .
ΤΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ
     Οι πιο συνηθισμένες αιτίες που προκαλούν ψύξη είναι η εναλλαγή από το ζεστό περιβάλλον στους κλιματιζόμενους χώρους , η έκθεση σε ρεύματα αέρα καθώς και η παραμονή του σώματος για αρκετή ώρα σε ασυνήθιστη στάση ( στον ύπνο ή στον υπολογιστή και σε συνδυασμό με ιδρώτα ή κλιματιστικό ) .
ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΥΞΗ ΜΕ …
    Η ψύξη δεν πρέπει να συγχέεται με :
-          το σπαστικό ραιβόκρανο , μία συχνή πάθηση που αποδίδεται σε ψύξη και οφείλεται σε έντονο σπασμό του στερνοκλειδομαστοειδή μυ
-          τη θλάση μυών , αποτέλεσμα απότομης και έντονης διάτασης ενός μυ που μπορεί να συνοδεύεται και από ρήξη
-          τις κράμπες οι οποίες είναι έντονοι σπασμοί μυών και υποχωρούν άμεσα με διάταση και μάλαξη
ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΠΙΑΣΕΙ Η ΨΥΞΗ
     Η πρόληψη ως γνωστόν είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία γι αυτό :
-          αποφεύγουμε όσο μπορούμε τις εναλλαγές θερμοκρασίας
-          αν είμαστε σε χώρο με κλιματιστικό , προσέχουμε να μην ¨ χτυπάει ¨ ο αέρας πάνω μας
-          αποφεύγουμε στο αυτοκίνητο τα ανοιχτά παράθυρα , αν είμαστε ιδρωμένοι
-          αν δουλεύουμε με υπολογιστή είναι καλό η οθόνη να βρίσκεται στην ευθεία με το κεφάλι και όχι μπροστά ενώ οι αγκώνες να ακουμπούν στα μπράτσα της καρέκλας
-          σ ‘ αυτούς που δουλεύουν έξω , ιδρώνουν εύκολα ή είναι επιρρεπείς , καλό είναι να προφυλάσσουν τον αυχένα τους με μία πετσέτα ή μαντήλι
-          τέλος αποφεύγετε ( αγαπητές κυρίες ) να βγαίνετε έξω με βρεγμένα μαλλιά
ΚΑΤΟΠΙΝ ¨ ΕΟΡΤΗΣ ¨
     Από την στιγμή που θα έρθει το ¨ κακό ¨ θα πρέπει να γνωρίζουμε πως κατά βάση η ζέστη και το μασάζ είναι αυτά που χρειάζονται για να χαλαρώσουμε τους συσπασμένους μυς ενώ ίσως χρειαστούν μυοχαλαρωτικά ή ακόμα και παυσίπονα χάπια αν ο πόνος είναι έντονος ( στην κρίση του θεράποντος ιατρού ) .
     Οι ίδιοι οι ασθενείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν θερμαντικές αλοιφές ή ζεστά επιθέματα , όχι όμως οινόπνευμα καθώς η εξάτμιση του οδηγεί σε μείωση της θερμοκρασίας τοπικά και έχει αντίθετα αποτελέσματα .
     Από κει πέρα αν το πρόβλημα είναι στον αυχένα πέρα από τα ζεστά επιθέματα και τη μάλαξη , γίνονται από τον φυσικοθεραπευτή ασκήσεις για την διατήρηση της κινητικότητας στην περιοχή ενώ πιο πολύπλοκη είναι η ψύξη στο πρόσωπο όπου συνδυάζεται με πάρεση του προσωπικού νεύρου και επιβάλλονται πέρα από φαρμακευτική αγωγή , χρήση από τον φυσικοθεραπευτή ειδικών ρευμάτων και ασκήσεων .
** Δημοσιεύτηκε στο ΜΕΤΑ MAGAZINO(ΜΑΪΟΣ 2012)